Memang di dalam hadis-hadis akhir zaman diceritalan hari zahirnya Imam Al Mahdi ialah hari Jumaat bulan haji, khatib sedang membaca khutbah Jumaat di mimbar Masjidil Haram di Mekah, tetapi hidungnya berdarah kerana cuaca terlalu panas. Khatib itu turun dari mimbar dan naiklah khatib yang kedua untuk berkhutbah. Tetapi hidungnya juga berdarah, maka naiklah khatib yang ketiga, tetapi berdarah hidung juga. Demikianlah berlaku hingga 6 orang khatib mengambil tempat, tetapi semuanya berdarah hidung. Oleh kerana darah itu najis, maka batallah khutbah mereka semuanya. Terakhir, naiklah khatib ketujuh dan didapati hidungnya tidak berdarah, maka dialah yang menjadi imam sembahyang Jumaat pada hari itu di Mekah. Itulah dia Imam Mahdi. Itulah petanda besar yang ditunggu ramai orang. Tetapi adakah tafsirannya begitu?

 
 
Dalam Islam, pemimpin yang boleh memimpin hidup kita itulah yang dikatakan mursyid. Istilah mursyid adalah dari perkataan mursyidun , maknanya orang yang memimpin. Wajib bagi setiap orang ada pemimpin yang memimpin dirinya, tidak kira sama ada dia ulama, ustaz, hafiz, pakar Islam tau muallim. Lebih-lebih lagilah orang awam yang kurang ilmu dan kurang faham tentang Islam. Orang yang memimpin (mursyidun ), dia tidak sama dengan muallim. Juga dia tidak sama dengan ustaz atau guru. Sebab muallim itu hanya memberi ilmu. Mereka hanya memandang yang luaran. Tetapi mursyid yang boleh memimpin, Allah memang beri kepadanya ilmu-ilmu yang luar biasa. Ada ilmu lahir dan batin. Bukan sahaja dia boleh memimpin akal orang tetapi hati (roh) orang juga boleh dipimpinnya, walaupun mursyid itu seorang yang tidak boleh hafal Al Quran dan tidak hafal Hadis. Sebab itu sebagaimana alim pun seseorang itu, dia mesti ada seorang pemimpin atau mursyid. 

 
 
Petikan : 
" Kecerdikan Ulugh Beg membina makmal untuk mengukur peredaran bumi mengelilingi matahari dan mengukur kedudukan bintang-bintang di cakerawala; membuktikan umat Islam juga mampu memiliki ilmu teknologi tinggi. " 


Pandai merupakan hasil dari belajar atau hasil usaha. Manakala cerdik pula adalah kurniaan Allah yang hanya diberikan kepada orang-orang yang beriman yang hati mereka dipimpin oleh Allah . Ini bermaksud, untuk menjadi orang pandai, sesiapa pun boleh mengusahakannya termasuklah orang-orang kafir. Siapa yang menggunakan otak, memerah otaknya dan berfikir, pandailah dia. Tetapi walau bagaimana pandainya mereka sekalipun mereka tidak cerdik. Kerana cerdik itu Allah kurniakan hanya untuk umat Islam sahaja . Tetapi hal ini sudah dilupakan oleh seluruh umat Islam. Akhirnya apa yang berlaku, pandai pun tidak diperolehi apalagi bertaraf cerdik jauh sekali. Tidak ramai di kalangan umat Islam yang boleh dibanggakan kerana kecerdikannya. 

 
 
Hari ini banyak perkara yang telah hilang dari umat Islam. Di antaranya ialah ilmu dan hikmah, kasih sayang, perpaduan, empayar, jemaah dan ummah. Mungkin kerana itu hilanglah wibawa umat Islam. Bila umat Islam tidak ada wibawa ertinya tidak ada kekuatan, lemah dan lumpuh. Akhirnya umat Islam seluruh dunia hari ini macam kain buruk atau debu-debu yang berterbangan yang tidak ada harga satu sen pun atau ibarat buih-buih di laut yang dipecah belahkan oleh ombak laut. Itulah yang sedang berlaku pada dunia Islam hari ini, akibat dari itu umat Islam menjadi hina. Hina disebabkan dijajah tapi jajah bentuk baru bukan bentuk lama. Penjajahan bentuk lama bersifat fizikal, tapi bentuk baru ini, kalau orang itu tidak kuat dengan Tuhan tidak prihatin, bukan sahaja awamul muslimin, ulama dan pemimpin Islam pun tidak faham, bahkan ulama dan pemimpin Islam sudah anggap kita sudah merdeka hari ini padahal kalau kita prihatin umat Islam hari ini dijajah bentuk baru. Penjajahan secara bentuk baru inilah yang umat Islam termasuk pemimpin dan ulama tidak faham.Penjajahan bentuk baru yang sedang berlaku pada umat Islam hari ini yang besar-besarnya ialah:


 
 
Anjing apabila diberi makan, dimanjakan, dibelai,

dibuat  baik dia akan sayang tuannya

Sekalipun makanan itu hanya tulang-tulang,

sisa-sisa dan bahan-bahan lebihan

Dilahirkan kepadanya kasih sayang,

diusap-usap belakangnya ia akan taat setia

Diajar dan dididik ia akan mengikut arahan tuannya

Selepas itu ia tidak akan berpisah lagi dengan tuannya

Waktu di rumah ia jaga tuannya, waktu berjalan ia ikut tuannya


 
 
Zaman Umat Nabi Muhammad SAW dibahagikan kepada 5 bahagian mengikut kerangka masa:

"Masa kenabian itu ada di tengah-tengah kalian, adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya."

"Selanjutnya adalah masa Khilafah yang mengikuti jejak kenabian (Khilafah 'ala minhaj an-nubuwwah), adanya atas kehendak Allah,kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya."

 

  Archives

  March 2013
  December 2012
  November 2012
  October 2012
  June 2012
  May 2012

  Categories

  All