Pening? Risau? Tak tahu cara nak menjual rumah? Jangan khuatir mungkin dengan membaca artikel kali ini anda dapat penyelesaiannya!

Menjual rumah bukannya sesuatu perkara yang mudah. Perkataan ‘mudah’ itu hanya bagi mereka yang pakar dalam urusan jual beli hartanah sahaja.

Anda ingin menjual rumah, tetapi tidak tahu bagaimana caranya. Anda juga tidak mahu membayar kos yang tinggi untuk proses jual beli hartanah itu nanti. Apatah lagi untuk anda mengetahui harga jualan terbaik untuk keuntungan optimum serta tidak mahu mengambil masa yang lama dan pastinya anda tidak mahu melalui pelbagai perkara yang memeningkan kepala, bukan? 
Ramai pemilik mengalami kerugian yang memakan ribuan malahan puluhan ribu ringgit hanya kerana tidak melakukan beberapa perkara asas yang sepatutnya. Bagaimanapun, anda tidak perlu lagi risau sekiranya anda bercadang untuk menjual rumah, tidak kira sama ada menjualnya sendiri atau melaui ejen hartanah.

Apapun pilihan anda setiap satunya mempunyai kelebihan tersendiri. Akan tetapi yang paling penting anda harus tahu prosedur yang betul dan sewajarnya dalam hal yang berkaitan. Antaranya ialah :-

1. Menyatakan cara pembayaran dengan jelas.

Mengikut prosedur yang ditetapkan peminjam perlu mengemukakan permohonan untuk kelulusan menjual harta dan menyatakan cara penyelesaian hutang hendak dibuat.

Sekiranya penyelesaian hutang secara sendiri, peminjam cuma perlu mengemukakan permohonan penyata baki hutang seperti biasa. Walau bagaimanapun sekiranya penyelesaian hutang membabitkan pihak ketiga (bank atau pembeli) permohonan melalui peguam perlu dikemukakan. Di samping itu, peminjam juga perlu memohon untuk dua perkara :-

• Memohon kelulusan untuk menjual rumah daripada Seksyen Cagaran.
• Memohon baki hutang pinjaman untuk tujuan penyelesaian kepada Seksyen Akaun, Unit Penyelenggaraan Pinjaman (Unit PP).

2. Melantik ejen / perunding yang berpengalaman dan profesional untuk menjual rumah anda.

Secara amnya, seorang perunding hartanah mempunyai dua tanggungjawab iaitu mencari pembeli atau penyewa bagi hartanah berdasarkan keupayaan pelanggan disamping perlu mencari hartanah yang sesuai bagi pelanggannya membeli atau menyewa.

Oleh itu, seorang perunding mempunyai dua jenis pelanggan iaitu pertama tuan punya hartanah dan kedua mereka yang mahu membeli atau menyewa hartanah.

Di bawah undang-undang, seorang perunding hanya boleh menerima bayaran daripada satu pihak saja, sama ada tuan punya hartanah ataupun pembeli dan penyewa. Bagaimanapun, di Malaysia kebiasaannya tuan punya hartanah yang membayar yuran profesional ini, kecuali jika pembeli atau penyewa memberi kenyataan bertulis bahawa mereka akan membayar yuran itu.

Mereka ini mendapat lesen di bawah Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah 1981 untuk mengutip yuran profesional dari menjual atau menyewakan hartanah bagi pihak tuan punyanya.

Untuk menjadi ahli profesional ini anda harus mengambil peperiksaan hartanah yang ditawarkan oleh Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah, menjalani khidmat latihan selama dua tahun dengan mana-mana ejen hartanah yang berdaftar dan lulus peperiksaan lisan.

3. Kelebihan serta kekurangan menjual sendiri dan melalui ejen hartanah.

Harga rumah yang paling murah di Malaysia kini berharga lebih RM50,000. Itu pun harga rumah murah. Harga purata rumah biasa melebihi RM150,000. Jika melakukan sendiri mungkin harga yang ditawarkan boleh dipertikaikan pelanggan memandangkan anda tidak mempunyai pengetahuan sewajarnya mengenai selok belok jualan hartanah.

Sebaliknya jika menggunakan khidmat ejen hartanah harga yang diletakkan ke atas aset berkenaan nilainya adalah mengikut harga pasaran. Lebih baik mempunyai perunding peribadi yang boleh memberi nasihat dan panduan dalam menentukan nilai rumah yang hendak dijual, ia sebagai jaminan agar tidak tertipu kelak.

Apa pun pilihan anda, saya nasihatkan agar berfikir dan bertindaklah dengan bijak!
 


Comments
Leave a Reply

  Author

  Raja Marzuqi T.Mansor
  Ejen Hartanah Nilaiharta Consutant Sdn. Bhd.(564594-u)
  p.  019 -748 -769- 7
  e.   jugra786@gmail.com

  Raja Marzuqi 
  bin
  Raja Mansor 
  bin 
  Raja Abdul Samad 
  bin
  Raja Wok 
  bin 
  Raja Kahar 
  bin 
  Sultan Abdul Samad 
  bin 
  Raja Abdullah 
  bin
  Sultan Muhammad
  bin 
  Sultan Ibrahim 
  bin 
  Raja Lumu 
  bin 
  Upu Daeng  Chelak 
  bin 
  Upu Tanderi Bureng Daeng Rilaga 
  bin 
  Upu Lamadusellah (LOWOK) 
   

  Archives

  November 2012
  October 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012

  Categories

  All
  Harun Yahya

   “Orang mukmin tidak mati. Mereka hanya meninggalkan hidup yang sementara ini dan pergi kepada kehidupan abadi” . Dan mereka lakukan di sana apa yang mereka lakukan dalam dunia. Nabi s.a.w bersabda, “Nabi-nabi dan orang-orang yang hampir dengan Allah terus beribadat di dalam kubur seperti yang mereka lakukan di dalam rumah mereka”. Ibadat yang dimaksudkan itu adalah penyerahan dan merendahkan diri rohani kepada Allah bukan sembahyang yang lima waktu sehari. Tawaduk yang di dalam diri, dengan diam, adalah nilai utama yang menunjukkan iman yang sejati.Daripada Ibnu Umar r.a, dia berkata bahawa Rasulullah SAW menghadap kepadanya dan para sahabat, kemudian beliau bersabda: "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara andainya kamu ketepikan maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SWT semoga kamu tidak menemui saat itu. Tidak terserlah zina pada suatu kaum sehingga mereka melakukan terang-terangan kecuali mereka akan ditimpa taun yang cepat merebak di kalangan mereka dan mereka dimusnahkan oleh penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat terdahulu. Dan tiada mereka mengurangi sukatan dari timbangan kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dansusah mencari rezekidan berlaku zalim daripada kalangan pemimpin mereka. Dan tiada mengeluarkan akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka hujan dari langit. Jika tiada binatang, tentu mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT. Dan tiada mereka mungkir janji Allah dan Rasulnyakecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian daripada apa yang ada di tangan mereka. Dan apabila pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam Al Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan di saat itu Allah jadikan peperangan sesama mereka.