Baru-baru saya telah dihubungi oleh pemilik rumah yang ingin menjualkan rumah 2 tingkat yang berharga +- 300k. Seperti biasa saya akan dapatkan info berkaitan rumah dan seterusnya pergi tengok rumah untuk ambil gambar. Selesai ambil gambar, saya pun menerangkan berkenaan prosedur-prosedur yang terlibat dalam jual beli hartanah dari pemasaran, bawa potensi pembeli tengok rumah, proses bayaran booking, perjanjian jual beli (snp) dan seterusnya. Setelah semua selesai, tuan rumah memaklumkan sebelum ni dia cuba jual sendiri tapi tak berjaya walaupun ramai yang berminat untuk beli.
Apa yang nak saya tekankan di sini jual rumah bukan sekadar iklan di internet seperti di Mudah.my, forum atau Facebook sahaja. Itu hanya satu elemen pemasaran. Banyak lagi proses yang perlu ditempuhi dan kalau tiada kenalan seperti pegawai bank, peguam, juru nilai dan sebagainya agak menyukarkan. Akhirnya rumah tidak dapat dijual walaupun ramai potensi pembeli dan seterusnya kepala pun jadi serabut.

Jual beli rumah ni bukan ambil masa seminggu atau 2 minggu tetapi berbulan-bulan. Ini belum masuk masalah-masalah yang timbul semasa permohonan pinjaman, proses snp dan tukar milik. Cara paling mudah untuk jual rumah, hubungi sahaja perunding @ ejen hartanah di kawasan anda. Minta perunding tersebut terangkan secara detail sehingga anda berasa senang hati untuk jual rumah. Nak jual sendiri pun tak de masalah sekiranya anda telah buat persediaan awal. Yang penting objektif untuk jual rumah tercapai.

 


Comments
Leave a Reply

  Author

  Raja Marzuqi T.Mansor
  Ejen Hartanah Nilaiharta Consutant Sdn. Bhd.(564594-u)
  p.  019 -748 -769- 7
  e.   jugra786@gmail.com

  Raja Marzuqi 
  bin
  Raja Mansor 
  bin 
  Raja Abdul Samad 
  bin
  Raja Wok 
  bin 
  Raja Kahar 
  bin 
  Sultan Abdul Samad 
  bin 
  Raja Abdullah 
  bin
  Sultan Muhammad
  bin 
  Sultan Ibrahim 
  bin 
  Raja Lumu 
  bin 
  Upu Daeng  Chelak 
  bin 
  Upu Tanderi Bureng Daeng Rilaga 
  bin 
  Upu Lamadusellah (LOWOK) 
   

  Archives

  November 2012
  October 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012

  Categories

  All
  Harun Yahya

   “Orang mukmin tidak mati. Mereka hanya meninggalkan hidup yang sementara ini dan pergi kepada kehidupan abadi” . Dan mereka lakukan di sana apa yang mereka lakukan dalam dunia. Nabi s.a.w bersabda, “Nabi-nabi dan orang-orang yang hampir dengan Allah terus beribadat di dalam kubur seperti yang mereka lakukan di dalam rumah mereka”. Ibadat yang dimaksudkan itu adalah penyerahan dan merendahkan diri rohani kepada Allah bukan sembahyang yang lima waktu sehari. Tawaduk yang di dalam diri, dengan diam, adalah nilai utama yang menunjukkan iman yang sejati.Daripada Ibnu Umar r.a, dia berkata bahawa Rasulullah SAW menghadap kepadanya dan para sahabat, kemudian beliau bersabda: "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara andainya kamu ketepikan maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SWT semoga kamu tidak menemui saat itu. Tidak terserlah zina pada suatu kaum sehingga mereka melakukan terang-terangan kecuali mereka akan ditimpa taun yang cepat merebak di kalangan mereka dan mereka dimusnahkan oleh penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat terdahulu. Dan tiada mereka mengurangi sukatan dari timbangan kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dansusah mencari rezekidan berlaku zalim daripada kalangan pemimpin mereka. Dan tiada mengeluarkan akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka hujan dari langit. Jika tiada binatang, tentu mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT. Dan tiada mereka mungkir janji Allah dan Rasulnyakecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian daripada apa yang ada di tangan mereka. Dan apabila pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam Al Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan di saat itu Allah jadikan peperangan sesama mereka.