Broker tanah dipenjara 5 tahun, denda RM1jKUALA LUMPUR 23 Dis. – Dua broker tanah tanpa lesen dipenjara lima tahun dan didenda RM1 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah atas 16 pertuduhan mengubah wang haram berjumlah hampir RM5 juta, tujuh tahun lalu.

Hakim Jagjit Singh menjatuhkan hukuman tersebut ke atas Gan Kiat Bend, 52, dan Ismail Husin, 59, selepas pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah dalam kes itu semalam.
Selain itu, hakim tersebut turut memerintahkan Kiat Bend dikenakan denda tambahan RM2.43 juta sebagai bayaran penalti waran levi atau penjara setahun lapan bulan, jika gagal membayar jumlah tersebut dalam tempoh setahun.

Ismail pula dikenakan penalti waran levi RM2.1 juta atau penjara tiga tahun tiga bulan.

Jagjit memerintahkan kesemua hukuman terhadap mereka berkuatkuasa hari ini.

Bagaimanapun, Jagjit membenarkan permohonan peguam Zeffree Zainudin untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara terhadap anak guamnya sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.

Jagjit dalam keputusannya menyatakan, beliau mengambil kira jumlah kerugian RM9 juta yang ditanggung oleh mangsa sedangkan tertuduh pertama hanya melabur RM300,000 untuk mendapat keuntungan RM2.5 juta dalam masa beberapa hari.

Katanya, tertuduh kedua pula ternyata mengetahui bahawa wang yang diterimanya adalah hasil aktiviti haram kerana mengarahkan Syed Ahmad memindahkan empat keping cek berjumlah RM2.53 juta ke dalam akaun bank milik isteri dan anaknya sebelum mengambilnya semula selepas itu.

Kiat Bend didakwa atas empat tuduhan pengubahan wang haram dalam empat transaksi berbeza melibatkan jumlah keseluruhan RM2.4 juta di Standard Chartered Bank Malaysia Berhad di No. 2, Jalan Ampang, antara 19 November 2003 dan 5 Januari 2004.

Dalam transaksi itu, dia didapati menerima wang hasil daripada aktiviti haram melalui empat keping cek kepunyaan ahli perniagaan, Syed Ahmad Fauzi Syed Abu Bakar, 40, yang melanggar Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001.

Seksyen tersebut memperuntukkan denda maksimum RM5 juta atau penjara lima tahun, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Ismail pula didakwa atas 12 pertuduhan yang serupa, di tempat yang sama, melibatkan 12 keping cek berasingan milik Syed Ahmad berjumlah RM2.85 juta.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu antara 19 November 2003 dan 13 Januari 2004.

Wang tersebut dipercayai hasil jual beli dua lot tanah dengan nilai RM9 juta.

Kes itu mula dibicarakan pada 15 April lalu dan pendakwaan mengemukakan 25 saksi sementara tiga saksi pembelaan memberikan keterangan.
 


Comments
Leave a Reply

  Author

  Raja Marzuqi T.Mansor
  Ejen Hartanah Nilaiharta Consutant Sdn. Bhd.(564594-u)
  p.  019 -748 -769- 7
  e.   jugra786@gmail.com

  Raja Marzuqi 
  bin
  Raja Mansor 
  bin 
  Raja Abdul Samad 
  bin
  Raja Wok 
  bin 
  Raja Kahar 
  bin 
  Sultan Abdul Samad 
  bin 
  Raja Abdullah 
  bin
  Sultan Muhammad
  bin 
  Sultan Ibrahim 
  bin 
  Raja Lumu 
  bin 
  Upu Daeng  Chelak 
  bin 
  Upu Tanderi Bureng Daeng Rilaga 
  bin 
  Upu Lamadusellah (LOWOK) 
   

  Archives

  November 2012
  October 2012
  May 2012
  April 2012
  March 2012

  Categories

  All
  Harun Yahya

   “Orang mukmin tidak mati. Mereka hanya meninggalkan hidup yang sementara ini dan pergi kepada kehidupan abadi” . Dan mereka lakukan di sana apa yang mereka lakukan dalam dunia. Nabi s.a.w bersabda, “Nabi-nabi dan orang-orang yang hampir dengan Allah terus beribadat di dalam kubur seperti yang mereka lakukan di dalam rumah mereka”. Ibadat yang dimaksudkan itu adalah penyerahan dan merendahkan diri rohani kepada Allah bukan sembahyang yang lima waktu sehari. Tawaduk yang di dalam diri, dengan diam, adalah nilai utama yang menunjukkan iman yang sejati.Daripada Ibnu Umar r.a, dia berkata bahawa Rasulullah SAW menghadap kepadanya dan para sahabat, kemudian beliau bersabda: "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara andainya kamu ketepikan maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SWT semoga kamu tidak menemui saat itu. Tidak terserlah zina pada suatu kaum sehingga mereka melakukan terang-terangan kecuali mereka akan ditimpa taun yang cepat merebak di kalangan mereka dan mereka dimusnahkan oleh penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat terdahulu. Dan tiada mereka mengurangi sukatan dari timbangan kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dansusah mencari rezekidan berlaku zalim daripada kalangan pemimpin mereka. Dan tiada mengeluarkan akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka hujan dari langit. Jika tiada binatang, tentu mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT. Dan tiada mereka mungkir janji Allah dan Rasulnyakecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian daripada apa yang ada di tangan mereka. Dan apabila pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam Al Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan di saat itu Allah jadikan peperangan sesama mereka.